Zgodnie z międzynarodowym świętem i w Naszej szkole dnia 17 października 2016r. odbył się ,,Dzień Chleba”. Festiwal różnorodnego pieczywa zaistniał podczas dwóch przerw lekcyjnych. Dla wszystkich zainteresowanych zostało przygotowane specjalne stoisko informacyjno – degustacyjne. Uczniowie mogli dowiedzieć się w jaki sposób na co dzień powstaje chleb, jakie są jego rodzaje, z jakich zbóż otrzymujemy mąki do produkcji chleba.

Największym zainteresowaniem cieszył się moment, kiedy można było poczęstować się porcją świeżego, pachnącego pieczywa. Na potrzeby szkolnego święta, przygotowano około 15 różnych wyrobów. Spróbować było można zarówno tradycyjnego pszennego chleba, ale również zdrowego chleba żytniego czy razowego.

Dla chętnych uczniów równolegle odbywał się konkurs na hasło promujące jedzenie pełnowartościowego pieczywa jako najlepszej propozycji na drugie śniadanie w szkole. Dla zwycięzców przygotowano w nagrodę bardzo poręczne śniadaniówki w super modnych wzorach.

Na stoisku, najsmaczniejszymi dla dzieci okazały się rogale, chałki i bułki z posypką ziarnistą. Ruch przy stolikach był ogromny a kawałki pieczywa znikały w oka mgnieniu. Smak i jakość polskiego chleba docenili wszyscy.
Z niecierpliwością czekamy na kolejny taki ,,pyszny” dzień w Naszej szkole.

 

M. Wroniszewski